Jetra
Jetra je najveće sredstvo za detoksikaciju u našem tijelu. Uklanjaja štetne stvari poput alkohola i ..
Želuca služi kao prva obrambena linija našeg imunološkog sustava. Sadrži klorovodičnu kiselinu koja pomaže uništiti bakterije i viruse iz hrane. Upoznajte zeldoec i pročitajte cijeli opis ...
Opis
Ime organa:
Želudac
Latinsko ime organa:
Ventriculus
Opis organa:
Želuca je tijelo sastavljeno od mišića. Šuplji je dio probavnog trakta. Prva faza probave je žvakanje, a zatim hrana ide u trbuh. Pogrešno je misliti da se hranjive tvari iz hrane apsorbiraju u trbuhu, budući da je želudac odgovoran samo za raspad veće molekule hrane u manje one, koje se zatim apsorbiraju u crijevima.
Leži između jednjaka i tankog crijeva i obavlja mnogo više zadataka nego samo probavu hrane. Također uklanja probavne enzime i želučanu kiselinu, a također uništava mikrobe, uklanja hormone i sluz.
Želuca povezuje jednjak s tankim crijevom. Nakon primitka hrane iz jednjaka, hrana se djelomično probavlja, a hrana ostaje oko 3 do 5 sati. Nakon nekog vremena, hrana napušta želudac i ulazi u duodenum, prvi dio tankog crijeva.
Dijelimo ga na 5 dijelova - cardia, želuca ili fundusa, tijela želuca ili korpusa, pyloric antrum i vratara ili pylorus.
Bolesti, koje najčešće pogađaju organ:
Simptomi teškoća s organom:
Hrana, koja ima ugodan utjecaj na organ:
Za zdrav želudac pazimo na dovoljno unosa tekućine u tijelu, a vi morate uživati u puno vlakana. Nalaze se u kruhu od cjelovitog pšeničnog soka, smeđi riža, voće i povrće, grah i zob.
Ako želimo zdraviji želudac, također moramo smanjiti unos hrane bogate nezdrave masti u tijelu. Ne preporučujemo vam pretjerivanje a začinima.
Problemi u želucu također mogu biti uzrokovani sljedećom hranom: agrumi, rajčice, salate, gazirana pića, luk i pšenica.
Zanimljivi detalji o organu: