Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novosti

10. tjedan trudnoće

10. tjedan trudnoće

Iako je plod jedva veličine kumquata (malih voćnih naranči) i vrlo malo teži, tijekom tog razdoblja završena je najkritičnija faza razvoja. Upoznajte 10. tjedan trudnoće i pročitajte cijeli opis ...

10. tjedan trudnoće


Što se događa u 10.tjednu?
Iako je plod jedva veličine kumquata (malih voćnih naranči) i vrlo malo teži, tijekom tog razdoblja završena je najkritičnija faza razvoja. Ovo je početak fetalnog razdoblja, vrijeme kad tkiva i organi u tijelu brzo rastu i zrele.

 

Fetus počinje gutati tekućinu. Bitni organi, uključujući bubrege, crijeva, mozak i jetra, počinju funkcionirati, iako će se nastaviti razvijati tijekom trudnoće


Ako biste mogli vidjeti unutarnju stranu maternice, uočit će se sitni nokti na prstima i nogama, pa čak i kosa koja raste na površini kože.

 

Voće može pomicati svoje udove. Ruke su savijene na zglobovima i nalaze se iznad srca, a noge su prilično duge. Kroz prozirnu kožu jasno je vidljivo obris kralježnice. Obraz izgleda prilično napuhan zbog mozga i nalazi se vrlo visoko na glavi. U narednim tjednima veličina voća će se udvostručiti.


Što se događa sa ženom?
Na sljedećem pregledu, trudnica može slušati brzinu otkucaja srca fetusa, koristeći Dopoler, ručni ultrazvučni uređaj koji se nalazi na abdomenu. Puls srca je vrlo brz i dobro čuo.

 

Prije nego što je žena zatrudnjela, njezina utroba bila je velika poput manje kruške, ali sada je velika kao grejpfrut. U klasičnoj odjeći, žena se osjeća skučena, njezina uobičajena veličina ne odgovara njemu. Potrebno je kupiti hlače i krila s elastičnim remenima i cipelama u kojima će se trudnica osjećati dobro.


U tom razdoblju, trudnica još uvijek može vježbati umjerenu tjelesnu aktivnost, ovisno o vrsti tjelovježbe i njezinim osjećajima. U 10. tjednu još je uvijek najbolji izbor za kupanje i brže hodanje. Vježba stimulira tonus mišića, povećava snagu i izdržljivost. To su tri stvari koje će pomoći trudnicama da nose veću težinu. Potrebno je pripremiti se za veće fizičko opterećenje.


Infekcije kod trudnoće
Tijekom trudnoće mogu se pojaviti razne infekcije, od kojih su najčešće tri, a što će biti opisano u nastavku.

 

  • Infekcije mokraćnog sustava su najčešće bakterijske infekcije tijekom trudnoće. Oni su djelomično odgovorni za povećanu razinu progesterona u tijelu. Hormon oslobađa mokraćni trakt, koji usporava protok mokraće i time ima bakterija više vremena za rast i razvoj. Drugi čimbenici također mogu biti odgovorni za pojavu bakterijskih infekcija mokraćnog sustava u kasnijim tjednima trudnoće. Infekcija može nastupiti kada bakterije ulaze u uretru iz crijeva i putuju prema gore duž mokraćnog sustava gdje se počinju širiti. Ponekad uzrokuju upalu mokraćnog mjehura ili cistitisa. Simptomi cistitisa uključuju bol, nelagodu i osjećaj pečenja u mokrenju, česta potreba za mokrenjem i bol u donjem dijelu trbuha. Urin može biti oblačno i često ima vrlo neugodan miris. Neželjeni cistitis može dovesti do bubrežne bolesti, što povećava rizik od prijevremenog porođaja. U slučaju cistitisa, liječnik će propisati antibiotike koji su sigurni za vrijeme trudnoće. Antibiotici će ublažiti simptome nakon nekoliko dana uzimanja, ali ih moramo sve dalje odvesti.
  • Bakterijska vaginoza je infekcija genitalnog trakta uzrokovana prekomjernim rastom bakterija koje obično žive u malom broju vagina. Može se potpuno izvoditi bez ikakvih simptoma. Trudnica može primijetiti samo sivu-bijeli ožiljak na vagini s mirisom ribe. Može biti iritacija ili svrbež oko vagine. Barem polovica svih žena s bakterijskom vaginozom nema simptome infekcije. Ipak, bakterijska vaginoza povezana je s većim rizikom od preranog rođenja. Infekciju treba liječiti antibioticima.
  • Infekcija kvasca je vrlo česta vaginalna infekcija koja je nevjerojatno uobičajena kod trudnica. Mikroskopske gljivice koje se nazivaju Candida odgovorne su za ovu bolest. Ove gljive se nalaze u vagini od 1/3 svih žena u svijetu, a problem je kada je njihov rast tako brz da dominiraju drugim mikroorganizmima. Povećana razina estrogena tijekom trudnoće uzrokuje da rodnica proizvodi više glikogena, što dodatno olakšava razvoj kvasaca. Infekcija kvasca neće oštetiti fetus, ali simptomi infekcije mogu biti vrlo neugodni.

Nemojmo zaboraviti na kupnju novog donjeg rublja

Ako to još nismo učinili, dobro je vrijeme za 10 tjedana trudnoće. Obrazi se brzo mijenjaju, isto vrijedi i za trbuh oko trbuha koji se širi. Donji rub bi trebao biti udoban za nošenje. Nemojte naručiti modrca putem Interneta, nego prijeđite u trgovinu gdje će vam moći obavijestiti o tome. Modrc bi trebao podupirati grudi, što će se povećati u narednim tjednima, što bi trebalo imati na umu.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

135.00 KN 115.00 KN
3 x Folna kiselina s kompleksom B za bolju apsorpciju.   Folna kiselina zvana i ..
409.00 KN 259.00 KN
3 x B kompleks – za uravnotežen metabolizam i odlično psihofizičko raspoloženje.   ..
45.00 KN
Folna kiselina s kompleksom B za bolju apsorpciju.   Folna kiselina zvana i vitamin ..

Slični članci

9. tjedan trudnoće

9. tjedan trudnoće

Oči fetusa su potpuno formirane, ali kapci su potpuno zatvoreni i neće se otvoriti do 27. tjedna tru.."

8. tjedan trudnoće

8. tjedan trudnoće

Mnogo toga se događa ovaj tjedan. Na dlanovima i nogama sada se razvijaju sitni prsti, a kapci gotov.."

Copyright © 2012 - 2020 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice