Chat with us, powered by LiveChat
Aloe vera

Aloe vera

Legenda kaže da je Aleksandar Veliki na savjet Aristotela osvojio otok Socotra uz obalu Afrike kako bi mogao osigurati neograničene količine aloe vere za liječenje svojih ranjenih vojnika.

Aloe vera

Latinsko ime:

Aloe vera

Upotrebljivi dio:

List

Druga imena:

Aloja, pustinjski ljiljan, biljka besmrtnosti, eliksir dugovječnosti

 

Opći opis i povijest:

Aloe vera potječe iz sjeverne Afrike. To je biljka koja može narasti do 100 cm visine i ima kopljaste, mesnate listove zelene boje koji su sa strane zaštićeni bodljama. Uspijeva u toplim i suhim podnebljima.

Jedna je od najstarijih biljaka s ljekovitim svojstvima. Koristili su ju već stari Egipćani za liječenje opeklina i rana te za suzbijanje vrućine.

Legenda kaže da je Aleksandar Veliki na savjet Aristotela osvojio otok Socotra uz obalu Afrike kako bi mogao osigurati neograničene količine aloe vere za liječenje svojih ranjenih vojnika.

Kleopatra pak je aloe veru koristila za svakodnevnu njegu kože.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Najčešću način upotrebe aloe vere u prehrani je priprema soka. Uz malo vještine možemo ga pripremiti i kod kuće, naime tako da gel biljke odvojimo od listova i stavimo ga u blender. Dodamo svježi sok od limuna, limete ili naranče. Važno je da je količinski omjer gela i sokova približno jednak, zato se preporuča korištenje 2-3 žlice svakog sastojka. Kada sastojke pomiješamo, dodamo im šalicu hladne vode. Po želji možemo dodati i trunčicu jabučnog octa.

Aloe veru možemo dodati i u salate (narezanu na manje komadiće) ili ju konzumirati sirovu. U tom je slučaju zeleni dio (kožu) potrebno ukloniti jer je vrlo gorkog okusa - pojedemo samo središnji dio biljke.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Gel aloe vere omiljeno je sredstvo za liječenje različitih kožnih bolesti, opeklina, ozeblina, psorijaze i herpesa. Koristiti ga možemo za liječenje osteoartritisa, crijevnih bolesti, svrbeža i za suzbijanje visoke tjelesne temperature.

Također se može koristiti kao prirodno sredstvo za liječenje astme, čireva na želucu, dijabetesa, depresije i zatvora.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Gel aloe vere možemo pronaći u mnogobrojnim losionima za njegu kože. Sadrži aktivne sastojke koji smanjuju bolove i upale, a ubrzavaju oporavak kože. Odlično je sredstvo za vlaženje, zbog čega je posljednjih godina sve popularniji.

U jednoj je studiji utvrđeno da je koža nakon opeklina korištenjem gela aloe vere zacijelila u manje od 16 dana, dok je kod liječenja sulfadiazinom bilo potrebno 19 dana. Kod razmatranja stručne literature istraživači su otkrili da su bolesnici s različitim zdravstvenim tegobama koji su liječeni aloe verom u prosjeku ozdravili skoro 9 dana prije od onih koji nisu bili liječeni ovom čudotvornom biljkom.

Gel ne smijemo koristiti neposredno na otvorenim ranama na koži.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

145.00 KN 125.00 KN
Aloe Vera – Zeleni dar prirode za jačanje imunološkog sustava.   Aloe V..
139.00 KN
Aloe vera i vitamini - vrhunska kombinacija za veću otpornost i bolju probavu.   Alo..
104.00 KN 94.00 KN
Aloe vera gel s komadićima pulpe - prirodna potpora imunološkom sustavu.   Al..

Slični članci

Echinacea (Echinacea purpurea)

Echinacea (Echinacea purpurea)

Nedavne studije pokazuju da echinacea povećava broj leukocita (bijelih krvnih stanica) koje se bore .."

Acai bobice (Euterpe oleracea)

Acai bobice (Euterpe oleracea)

Novija istraživanja dokazuju utjecaj acai bobica na usporavanje procesa starenja, što možemo pripisa.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice