Članci i enciklopedije

Papar (Piper nigrum)

Papar (Piper nigrum)

Papar (Piper nigrum)

Papar povećava izlučivanje klorovodične kiseline u želucu i time olakšava probavu. Pravilna je probava od temeljnog značaja za sprječavanje proljeva, zatvora i kolika.

Opis

Papar

Latinsko ime:

Piper nigrum

Upotrebljivi dio:

Plod

Druga imena:

/

 

Opći opis i povijest:

Papar je biljka čiji se plod koristi u kulinarstvu kao začin. Riječ je o penjačici koja se može popeti i u visinu od 10 metara. Svrstavamo ga u porodicu paprenjača. Svježi i zreli plodovi promjera su 5 milimetara, tamnocrvene boje i sadrže jedno sjeme. Za upotrebu u kulinarstvu plodove moramo osušiti. Mogu biti crne, crvene ili bijele boje.

Crni papar potječe iz južne Indije gdje ga uzgajaju u velikim količinama. Najveći proizvođač i izvoznik papra na svijetu je trenutno Vijetnam koji proizvodi čak 34 % svjetski proizvedenog papra od 2013. godine.

Osušeni se papar koristi još od antike kao lijek te za dodavanje okusa jelima. Riječ je o jednom od najčešćih začina koji se koriste u svim kuhinjama širom svijeta. Pikantnost papra posljedica je udjela piperina koji ne smijemo zamijeniti s kapsaicinom (sadrže ga paprika i čili).

Crni papar je u Grčkoj poznat još od 4. stoljeća prije naše ere, iako je tada bio neobičan i skup začin koji su si mogli priuštiti samo vrlo bogati ljudi.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Papar možemo koristiti u cijelim, osušenim zrnima ili u samljevenom obliku. Dodati ga možemo slanim jelima, zbog čega često uz glavne obroke jelima nudimo sol i papar. S njim možemo začiniti juhe, meso, umake, mahunarke, jela od krumpira, pečena jaja i mnoga druga jela.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Papar povećava izlučivanje klorovodične kiseline u želucu i time olakšava probavu. Pravilna je probava od temeljnog značaja za sprječavanje proljeva, zatvora i kolika. Papar također pomaže u sprječavanju nastanka plinova u crijevu te može potaknuti znojenje i mokrenje koji uklanjaju toksine iz tijela. Vanjski sloj papra pomaže u razgradnji masnih stanica, zbog čega je konzumacija namirnica s paprom odličan način da prirodno izgubimo suvišnu tjelesnu težinu. Kada su masne stanice raščlanjene na njihove sastavne dijelove, tijelo ih može jednostavno obraditi te ih upotrijebiti za druge, zdravije procese i enzimske reakcije.

Papar pomaže u liječenju vitiliga, kožne bolesti koja uzrokuje da neka područja kože izgube uobičajenu pigmentaciju i postanu bijela. Prema mišljenju istraživača u Londonu, udio piperina u papru potiče kožu na stvaranje pigmenta.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Antioksidansi mogu spriječiti ili popraviti štetu koju su uzrokovali slobodni radikali te na taj način pomoći tijelu u sprječavanju raka, bolesti srca i krvožilnog sustava te problema s jetrima. Slobodni radikali su strani metaboliti staničnog metabolizma koji napadaju zdrave stanice i uzrokuju da njihova DNA mutira u stanice raka. Antioksidansi, kao što je crni papar, neutraliziraju te štetne tvari i štite naš sustav od mnogih reakcija, čak i od preranog starenja.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.