Crijeva
Crijeva
Hrana se može držati u tankom crijevu od 1 do 4 sata. Tijekom tog vremena dolazi do kemijske degradacije hrane (i većine apsorpcije). Upoznajte crijevo i pročitajte cijeli opis ...
Crijeva
Ime organa:
Crijeva
Latinsko ime organa:
Intestinum
Opis organa:
Crijeva su jedan od najznačajnijih organa u našem tijelu, čije zdravlje je vrlo važno za održavanje dobrog općeg blagostanja. To je dio probavne cijevi ili dijela gastrointestinalnog trakta od vratara do anusa. U odrasloj dobi, crijeva se mjere 8 metara, a zbog crijevnih lječilišta, njegova površina je vrlo velika, oko 400 m².
Crijeva se dijele u tanko crijevo, koji se sastoji od duodenuma, jejunuma i ileuma i debelog crijeva sastavljenog od slijepog crijeva, debelog crijeva i ravnog crijeva.
Zadatak crijeva apsorbira hranjive tvari iz prehrane, a osim toga, crijeva također sprečavaju prodiranje otrova u naše tijelo. Zanimljiva činjenica je da čak 60-80% našeg imunološkog sustava predstavlja crijeva.
Bolesti, koje najčešće pogađaju organ:
- Razdražljiv crijevni sindrom je vrlo čest gastrointestinalni poremećaj, za koji nije poznat uzrok.
- Celijakija je suvremena bolest s preosjetljivošću na gluten. Postoji malen nedostatak crijeva, koji smanjuje apsorpciju hranjivih tvari u tijelo.
- Divertilularne su hrskavice koje se mogu pojaviti na malom ili tankom crijevu. Obično oni ne uzrokuju probleme, osim ako ne razvije upalu, nazvan divertikulitis.
- Hemoroidi su proširenja venske krvne žile na stražnjoj strani leđa - one mogu biti vanjske ili unutarnje (unutarnje su zahtjevnije za liječenje i uzrokuju više problema).
- Proljev nije bolest, ali je uobičajeni simptom da se nešto događa u našem tijelu. To je rezultat ubrzanog mulja koji prolazi kroz crijevo.
- Kronična upalna bolest crijeva podijeljena je na ulcerativni kolitis i Chronovu bolest. Kao što ime sugerira, to je kronična upala crijeva.
Simptomi teškoća s organom:
- Proljev ili zatvor
- Napetost i bol u trbuhu,
- Prisutnost krvi u stolici,
- umor,
- gubitak tjelesne težine,
- pojavu osipa na koži,
- napuhanost trbuha,
- otežan rast kod djece mlađe od 5 godina
- bol u zglobovima i mišićima,
- grčevi
- promjene razpoloženja.
Hrana, koja ima ugodan utjecaj na organ:
Ako želite poboljšati zdravlje vaših crijeva, preporučujemo slijedeću hranu: bademe, šparoge, banane, žitarice, češnjak, zelenu salatu, artičoke, kivi, gljive, zob, luk, soje, jogurt, kefir, sir, ocat.
Najgora opcija je rafiniran (prerađen) šećer i rafinirana biljna ulja. Također je potrebno izbjegavati hranu s visokim udjelom masti i pretjeranu konzumaciju pržene hrane.
Zanimljivi detalji o organu:
- Hrana se može držati u tankom crijevu od 1 do 4 sata. Tijekom tog vremena dolazi do kemijske degradacije hrane (i većine apsorpcije).
- U debelom i tankom crijevima se nalaze mišići koji su odgovorni za kretanje hrane kroz crijeva.
- Debelo crijevo je kraće od tankog crijeva.
- Tijekom cijelog života, probavni sustav obrađuje oko 50 tona hrane i pića.
- Plin koji nastaje u debelom crijevu uzrokuje napetost. Većina tih plinova proizvodi prijateljske bakterije koje žive u debelom crijevu i omogućuju nam apsorbiranje raznih vitamina i hranjivih tvari iz hrane koja se inače ne može apsorbirati.
- Većina probavnih enzima u tankom crijevu dolazi od gušterače.