Članci i enciklopedije

LCHF »rižoto« iz cvjetače i šitake gljiva

LCHF »rižoto« iz cvjetače i šitake gljiva

LCHF »rižoto« iz cvjetače i šitake gljiva

LCHF "rižoto" od cvjetače i gljiva je ukusnija i zdravija verzija klasičnog rižota, jer je glavni sastojak cvjetača. Pogledajte recept za pripremu LCHF "rižota" iz cvjetača i šitake gljiva ...

Opis

LCHF »rižoto« iz cvjetače i šitake gljiva


Hranjiva vrijednost:

Ugljikohidrati: 7% (16 g)
Vlaknine: 6 g
Masti: 82% (76 g)
Bjelančevine: 10% (22 g)
Kcal: 831


Sastojci:

  • 1 kg cvjetače,
  • 1 + ¾ šalice slatkog vrhnja,
  • 50 g masla,
  • 1 žlica kapule u prahu,
  • 3 žlice limunovog soka,
  • 80 g parmezana,
  • 10 šitake gljiva,
  • 2 glavice češnjaka,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • sol i papar.

 

Za dekoraciju:

  • 3 žlice sjckanog timijana ili peršina,
  • malo parmezana,
  • 2 žlice pinjola,
  • 2 žlice maslinovog ulja.

 

Priprema:

  1. Cvjetaču operemo i osušimo, zatim ju razdijelimo na manje dijelove, ako je moguće da ne bude previše rižinih zrna
  2. U veliku tavu  damo vrhnje, maslo, kapulu u prahu i limunov sok. Dobro promješamo i počakamo, da zavrije. 
  3. Dodamo cvjetačo i među mješanjem kuhamo 10 – 15 minuta.
  4. Dodamo grubo narezan parmezan i dobro promješamo, zatim dodamo sol i papar po okusu.
  5. Između toga dok u jednoj tavi pripremamo cvjetaču, u drugoj na maslu popržimo šitake gljive i češnjak. Solimo i paprimo.
  6. Poslužimo tako da na tanjur najprije položimo cvjetaču, na vrh šitake gljive i zatim sve skupa pospemo sa svježim biljem i naribanim parmezanom. Dodamo nekoliko kapljica maslinovog ulja i malo oraha.

 

Savjet:
S kuhanjem cvjetače nikad ne pretjerujete da ne biste dobili kašastu strukturu.. Umjesto cvjetače,možete upotrijebiti brokulu, isto tako šitaki gljive sa nekom drugom vrstom gljiva. Umjesto gljiva možete izabrati neki drugi izvor bjelančevina. (isključeni nisu ni morski plodovi).

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića