Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novosti

11. tjedan trudnoće

11. tjedan trudnoće

Plod se širi i rasteže, a kretanje se izvodi tako bez napora da izgleda kao izvrsna baletna izvedba. Upoznajte 11. tjedan trudnoće i pročitajte cijeli opis ...

11. tjedan trudnoće


Što se događa u 11. tjednu?
Plod je gotovo u cijelosti oblikovan ovaj tjedan. Ruke će uskoro biti otvorene i stisnute natrag u šaku, dok se kosti već počinju konsolidirati.

Plod se širi i rasteže, a kretanje se izvodi tako bez napora da izgleda kao izvrsna baletna izvedba. Pokret postaje sve češći, jer tijelo raste i postaje sve razvijenije, kao i funkcionalno. Još jedan mjesec ili dvije trudne žene neće jasno osjetiti pokret fetusa.


Depresija se usporava, a većina trudnica puna je energije u 11. tjednu. Nažalost, ovaj tjedan može doći do zatvora na koje utječu hormonske promjene koje usporavaju probavu. Hormoni koji oslobađaju ventil između želuca i jednjaka također mogu izazvati srčani udar.

Nije dobro ako ne uživamo u širokom rasponu zdrave hrane zbog mučnine, jer će slabost uskoro proći. Također, ne morate se brinuti ako još niste stekli puno dodatnih kilograma, jer će sve biti u nadolazećim tjednima. Apetit će se povećati u nadolazećim tjednima.


Hrana i piće u trudnoći
Sigurno ste čuli što je bolje izbjegavati hranu i piće tijekom trudnoće. Iako je istina da neke hrane predstavljaju rizik za dijete, većina hrane je potpuno sigurna za uživanje. 


Potrebno je izbjegavati one namirnice koje mogu dovesti do infekcija bakterijama ili parazitima, jer mogu uzrokovati štetu trudnicama i fetusu. Ova hrana uključuje sirovo meso, uključujući perad i ribu, sirova jaja i svu hranu koja sadrži sirove june (kekse, umaci). Također je potrebno izbjegavati nepasterizirani meki sir. Trudnice ne bi trebale uživati u mesu i širenju koje su zamrznute prije uporabe, osim ako su nakon hladnjaka proveli toplinu. Hladne salate s jajima koje su kuhane 2 sata nakon pripreme također su opasne za jesti.

Neke vrste morskih plodova sadrže veliku količinu žive koja može naškoditi razvoju mozga. Kako bi se smanjila izloženost živini, nemojte uživati u mačevima, morskim psima, skuštenju i plaži. Tuna se može uživati u manjim količinama, oko 1 × tjedno.


Hrana s mora vrlo je dobrodošla na jelovniku trudnice jer sadrži ogromne količine bjelančevina i istodobno su primarni izvor omega-3 masnih kiselina koji pomažu fetalnom vidu i mozgu. Potrebno je odabrati ribu s najnižim sadržajem zagađivača, kao što je živa. Odličan izbor je losos i škampi, a također možemo doći do riječne pastrve.


Alkohol je piće koje se ne konzumira tijekom trudnoće. Alkohol vrlo brzo prolazi kroz krvotok trudnice do fetusa, pa čak i jedno piće dnevno može povećati rizik od poremećaja u porođaju ili kasnije. Također treba izbjegavati i nepasterizirane sokove i mlijeko. Ova pića mogu sadržavati E. coli i druge bakterije koje bi štetile i trudnicama i djetetu.


Kofein, prema nekim stručnjacima veliko NE, u stvarnosti su umjerene količine kave dopuštene. Umjerene količine znače manje od 300 mg kofeina dnevno. Premda kofein prolazi kroz placentu, to neće štetiti fetusu u malim dozama.


Vodimo brigu o zaštiti od trovanja hranom:

  • Svo meso i ribe temeljito toplotno obradimo.
  • Uporabimo termometer za preverjanje notranje temperature mesa.
  • Ostatak hrane ne pustimo stajati više od 2 sata
  • Neočiščeno meso je potrebno čuvati dalje od osrale hrane
  • Za pranje ruku pred pripremu hrane upotrijebimo toplu vodu i sapun
  • Pokvarenu hranu pravovremeno bacimo

 

Ako trebate nekoga za razgovor o trudnoći, potražite pomoć od svoje majke. Ona će vam moći povjeriti dobru i loąu plaću za trudnoću, a zajedno ćete moći uhvatiti predivne uspomene.

Ne propustite! Posebne ponude:

45.00 KN
Folna kiselina s kompleksom B za bolju apsorpciju.   Folna kiselina zvana i vitamin ..
135.00 KN 115.00 KN
3 x Folna kiselina s kompleksom B za bolju apsorpciju.   Folna kiselina zvana i ..
409.00 KN 259.00 KN
3 x B kompleks – za uravnotežen metabolizam i odlično psihofizičko raspoloženje.   ..

Slični članci

10. tjedan trudnoće

10. tjedan trudnoće

Iako je plod jedva veličine kumquata (malih voćnih naranči) i vrlo malo teži, tijekom tog razdoblja .."

9. tjedan trudnoće

9. tjedan trudnoće

Oči fetusa su potpuno formirane, ali kapci su potpuno zatvoreni i neće se otvoriti do 27. tjedna tru.."

Upravlja OpenCart
Futunatura.hr © 2020 Mapa stranice