Bakar
Wilsonova bolest je vrlo rijetka pojava koja pogađa približno jednog na 30,000 ljudi. Riječ je o nas..
Beta-karoten je, kao i svi drugi karotenoidi, antioksidans. To je tvar koja usporava oksidaciju molekula i tijelo štiti od slobodnih radikala. Slobodni radikali uništavaju stanice, a s vremenom mogu uzrokovati štetu koja vodi do ozbiljnih kroničnih bolesti. Više je istraživanja pokazalo da antioksidansi iz hrane smanjuju rizik od razvoja karcinoma i nastanka kardiovaskularnih bolesti, a uz to se brinu i za normalan rad imunološkog sustava.
Opis
Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:
Beta-karoten je crveno-narančasti pigment kojeg pronalazimo u biljkama i voću, prije svega u mrkvi i šarenom povrću. Njegovo ime potječe od grčke riječi „beta“ i latinske riječi „carota“.
Čovjekovo tijelo beta-karoten pretvara u vitamin A ili retinol. Isti nam je potreban za održavanje zdrave kože, sluznice, imunološkog sustava i vida.
U tijelo ga možemo unijeti konzumacijom odgovarajuće hrane ili dodataka prehrani. Prednost prehrambenog beta-karotena je u tome da ga tijelo pretvori samo onoliko koliko mu je to potrebno.
Manjak i simptomi:
Manjak beta-karotena može se pojaviti sa sličnim simptomima kao što je to slučaj kod manjka vitamina A. Najčešće je riječ o noćnom sljepilu, suhoj koži, smanjenoj otpornosti protiv infekcija i drugim tegobama.
Preporučena dnevna doza:
U slučaju konzumacije dodataka prehrani potrebno se je pridržavati uputa proizvođača. Ako dnevno unesemo 5-6 komada voća s udjelom beta-karotena, možemo zadovoljiti naše potrebe za beta-karotenom koje se kreću između 3-5 miligrama.
Nuspojave ili predoziranje:
Vitamin A u prevelikim količinama može biti otrovan. U slučaju prekomjerne konzumacije beta-karotena (više od 30 mg dnevno) postoji opasnosti od mogućeg otrovanja. Potrebno je spomenuti da to vrijedi samo za beta-karoten koji je u tijelo unesen konzumacijom dodataka prehrani, jer, kao što smo već spomenuli, naše tijelo prehrambene izvore beta-karotena pretvara u vitamin A samo onoliko koliko mu je to potrebno. Ako bi u tijelo hranom unijeli više od 2 kilograma mrkve dnevno, postoji opasnost od pojave žute kože i noktiju. Promjene su reverzibilne i ne predstavljaju opasnost za zdravlje.
Dobar izvor hranjivih tvari:
Velike količine beta-karotena sadrže sljedeće namirnice:
Jeste li znali?
Beta-karoten je, kao i svi drugi karotenoidi, antioksidans. To je tvar koja usporava oksidaciju molekula i tijelo štiti od slobodnih radikala. Slobodni radikali uništavaju stanice, a s vremenom mogu uzrokovati štetu koja vodi do ozbiljnih kroničnih bolesti. Više je istraživanja pokazalo da antioksidansi iz hrane smanjuju rizik od razvoja karcinoma i nastanka kardiovaskularnih bolesti, a uz to se brinu i za normalan rad imunološkog sustava. Neka su istraživanja pokazala da ljudi koji dnevno unesu barem četiri obroka voća ili povrća bogatih beta-karotenom imaju manji rizik za razvoj karcinoma ili kardiovaskularnih bolesti.
Beta-karoten može također usporiti opadanje kognitivnih funkcija uzrokovane oksidativnim stresom.