Članci i enciklopedije

Histidin

Histidin

Histidin

Redovita potrošnja dodataka prehrani koja sadrži histidin može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 60%. Upoznajte histidin i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Histidin

Prednosti konzumiranja i uloga u tijelu:

Histidin je aminokiselina koja se koristi za razvoj i održavanje zdravih tkiva u svim dijelovima tijela, naročito u mijelinskim ovojnicama koje okružuju živčane stanice i osiguravaju prijenos poruka iz mozga u različite dijelove tijela. Balansirana razina histida u tijelu osigurava dobro mentalno i tjelesno zdravlje. Visoke razine ove aminokiseline bile su povezane s prisutnošću psiholoških poremećaja, kao što su anksioznost i shizofrenija, dok niske razine histina doprinose razvoju reumatoidnog artritisa i tipu gluhoće koje proizlazi iz oštećenja živaca.

Histidin je važan za normalnu seksualnu aktivnost jer postaje histamin u tijelu, kemikaliju koja je potrebna za promicanje seksualne uzbuđivanja. Histamin je također potreban da pomogne imunološkom sustavu da prepozna kada je tijelo podvrgnuto alergijskoj reakciji i da proizvodi sokove želuca potrebnih za normalnu probavu.

Istraživanja pokazuju da histidin također djeluje kao prirodni detoksifikator koji nas štiti od ozljeda zračenja i uklanja teške metale iz organskog sustava.

 

Nedostaci i simptomi:

Najčešći simptom nedostatka histidina je pojava ekcema. Znakovi nedostatka često se nalaze kod male djece, ali izuzetak nijsu čak ni odrasle osobe. Odrasli i starije osobe mogu doživjeti bol u zglobovima, bol u mišićima, pa čak i reumatoidni artritis ako su histidinske razine iznimno niske. Nedostatak može uzrokovati stres i nedostatak unosa hrane koji sadrže histidin.

 

Preporočen dnevni unos:

Preporučena dnevna doza ovisi o različitim čimbenicima, uključujući starost korisnika, opće zdravlje i neke druge uvjete. Kada to uzimate, slijedite smjernice na naljepnici proizvoda i, ako je potrebno, konzultirajte liječnika ili ljekarnika prije korištenja dodataka prehrani.

 

Strani učinci ili predoziranje:

Zaradi prevelikih količin histidina lahko oseba postane bolj dovzetna za tesnobo in stres. Pojavijo se lahko simptomi, koji liče na shizofreniju.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Bogat izvor histidina su:

  • Govedina i janjetina,
  • sir, osobito parmezan,
  • svinjetina,
  • pureće i pileće meso,
  • soja,
  • ribe,
  • sjemenke i orasi,
  • jaja i mliječni proizvodi,
  • mahunarke

 

Dali ste znali?

Histidin može pomoći u uklanjanju visokog krvnog tlaka. Kako opušta krvne žile, može smanjiti rizik od arterijske hipertenzije, a time i kardiovaskularnih bolesti poput arterioskleroze i srčanog udara. Redovita potrošnja dodataka prehrani koja sadrži histidin može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 60%.

Nedavno je otkriveno da histidin u kombinaciji s cinkom može biti izvrstan lijek, kao i za sprečavanje prehlade. Korištenje kombinacije obje hranjive tvari može skratiti trajanje hladnoće u prosjeku za 3,6 dana.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića