Članci i enciklopedije

Kreatin

Kreatin

Kreatin

Približno 95% kreatina pohranjeno je u gradivnom mišiću, a 5% se nalazi u mozgu. Oko 1.5-2% kreatina dnevno koristi jetru, bubreg i gušteraču. Saznajte kreatin i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Kreatin

 

Prednosti konzumiranja i uloga u tijelu:

Kreatin je dušična organska kiselina koja daje energiju stanicama u cijelom tijelu, osobito mišićnim stanicama. Sportaši ga koriste kao pomoć u intenzivnoj obuci, a također se ispituje njegova sposobnost da se eliminira rizik od razvoja nekih ozbiljnih bolesti, kao što je Parkinsonova bolest. Često, kreatin je sastojak dodataka prehrani koji pomažu u izgradnji mišića i povećanju snage mišića. Sastoji se od tri aminokiseline: L-arginin, glicin i L-metionin. Ona predstavlja oko 1% krvi koja se nalazi u našem tijelu.

Približno 95% kreatina pohranjeno je u skeletnom mišiću, a 5% se nalazi u mozgu. Oko 1.5-2% kreatina dnevno koristi jetru, bubreg i gušteraču.

Kroz tijelo, kreatin se prenosi kroz krv, na one dijelove tijela koji imaju visoke zahtjeve za energijom (osobito skeletnih mišića i mozga).

 

Nedostaci i simptomi:

Nedostatak kreatina najčešće se pojavljuje kod kronične opstruktivne plućne bolesti, kongestivnog zatajenja srca, depresije, šećerne bolesti, multiple skleroze, atrofije mišića, Parkinsonove bolesti, fibromijalgije i osteoartritisa. Simptomi se odnose na određeno stanje.

 

Preporučen dnevni unos:

Zdrava odrasla osoba treba 1-3 g kreatina dnevno. Polovica ove vrijednosti može se unijeti u tijelo konzumacijom odgovarajuće hrane, a ostatak je sintetiziran samo od našeg tijela. Sportaši trebaju između 5 i 10 g kreatina dnevno. Ljudi koji ne mogu sintetizirati kreatin zbog posebnog stanja zdravlja zahtijevaju 10 do 30 g kreatina dnevno kako bi izbjegli zdravstvene probleme.

 

Strani učinci ili predoziranje:

Konzumiranje kreatina u obliku dodatke prehrani potpuno je sigurno pri preporučenoj dnevnoj dozi. U slučaju predoziranja može sepojaviti:

  • Bol u trbuhu,
  • slabost,
  • mišični grčevi,
  • proljev.

 

Dijetetski dodatak koji sadrži kreatin ne smije koristiti osobe s bolestima bubrega, a osobe s dijabetesom i trudnice trebaju biti oprezni.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Najbogatiji izvor kreatina je meso. Možemo birati između divljači, peradi, janjetine i teletine. Sadrži i ribu. To su namirnice koje vegetarijanci ne konzumiraju pa se odlučuju za konzumaciju hrane koja sadrži arginin, glicin i metionin (morske trave, špinat, proteini soje, sjemenke sezama, orašasti plodovi)

 

Dali ste znali?

Istraživanja pokazujuda dodatak prehrani s sadržajem kreatina može spriječiti oštećenje mišića tijekom intenzivne obuke i ubrzati oporavak ako je sportaš pretrpio ozljedu.

Nakon vježbanja kreatin također ima antioksidativni učinak, što znači da može pomoći u smanjenju grčeva mišića i bolovima u mišićima. Ako želimo povećati mišićnu masu, komplementarnost s kreatinom je savršena za to.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića