Kreatin

Kreatin

Približno 95% kreatina pohranjeno je u gradivnom mišiću, a 5% se nalazi u mozgu. Oko 1.5-2% kreatina dnevno koristi jetru, bubreg i gušteraču. Saznajte kreatin i pročitajte cijeli opis ...

Kreatin

 

Prednosti konzumiranja i uloga u tijelu:

Kreatin je dušična organska kiselina koja daje energiju stanicama u cijelom tijelu, osobito mišićnim stanicama. Sportaši ga koriste kao pomoć u intenzivnoj obuci, a također se ispituje njegova sposobnost da se eliminira rizik od razvoja nekih ozbiljnih bolesti, kao što je Parkinsonova bolest. Često, kreatin je sastojak dodataka prehrani koji pomažu u izgradnji mišića i povećanju snage mišića. Sastoji se od tri aminokiseline: L-arginin, glicin i L-metionin. Ona predstavlja oko 1% krvi koja se nalazi u našem tijelu.

Približno 95% kreatina pohranjeno je u skeletnom mišiću, a 5% se nalazi u mozgu. Oko 1.5-2% kreatina dnevno koristi jetru, bubreg i gušteraču.

Kroz tijelo, kreatin se prenosi kroz krv, na one dijelove tijela koji imaju visoke zahtjeve za energijom (osobito skeletnih mišića i mozga).

 

Nedostaci i simptomi:

Nedostatak kreatina najčešće se pojavljuje kod kronične opstruktivne plućne bolesti, kongestivnog zatajenja srca, depresije, šećerne bolesti, multiple skleroze, atrofije mišića, Parkinsonove bolesti, fibromijalgije i osteoartritisa. Simptomi se odnose na određeno stanje.

 

Preporučen dnevni unos:

Zdrava odrasla osoba treba 1-3 g kreatina dnevno. Polovica ove vrijednosti može se unijeti u tijelo konzumacijom odgovarajuće hrane, a ostatak je sintetiziran samo od našeg tijela. Sportaši trebaju između 5 i 10 g kreatina dnevno. Ljudi koji ne mogu sintetizirati kreatin zbog posebnog stanja zdravlja zahtijevaju 10 do 30 g kreatina dnevno kako bi izbjegli zdravstvene probleme.

 

Strani učinci ili predoziranje:

Konzumiranje kreatina u obliku dodatke prehrani potpuno je sigurno pri preporučenoj dnevnoj dozi. U slučaju predoziranja može sepojaviti:

  • Bol u trbuhu,
  • slabost,
  • mišični grčevi,
  • proljev.

 

Dijetetski dodatak koji sadrži kreatin ne smije koristiti osobe s bolestima bubrega, a osobe s dijabetesom i trudnice trebaju biti oprezni.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Najbogatiji izvor kreatina je meso. Možemo birati između divljači, peradi, janjetine i teletine. Sadrži i ribu. To su namirnice koje vegetarijanci ne konzumiraju pa se odlučuju za konzumaciju hrane koja sadrži arginin, glicin i metionin (morske trave, špinat, proteini soje, sjemenke sezama, orašasti plodovi)

 

Dali ste znali?

Istraživanja pokazujuda dodatak prehrani s sadržajem kreatina može spriječiti oštećenje mišića tijekom intenzivne obuke i ubrzati oporavak ako je sportaš pretrpio ozljedu.

Nakon vježbanja kreatin također ima antioksidativni učinak, što znači da može pomoći u smanjenju grčeva mišića i bolovima u mišićima. Ako želimo povećati mišićnu masu, komplementarnost s kreatinom je savršena za to.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

25,99 €
195,82 kn
Kombinacija kreatina i jabučne kiseline - oblik koji je znatno bolje topiv nego klasični monohidrat...

Slični članci

Triptofan

Triptofan

Triptofan ima prirodni učinak sedacije, što znači da nam to može pomoći kod problema nesanice i, pos.."

BCAA (razgranate aminokiseline)

BCAA (razgranate aminokiseline)

BCAA je kompletan dodatak prehrani za ljude koji žele održavati toliko mišićne mase kao što izgube m.."

Copyright © 2012 - 2023 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice