Članci i enciklopedije

Triptofan

Triptofan

Triptofan

Triptofan ima prirodni učinak sedacije, što znači da nam to može pomoći kod problema nesanice i, posljedično, također utječe na bolje opće zdravlje i raspoloženje. Upoznajte triptofan i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Triptofan

 

Prednosti konzumiranja i uloga u tijelu:

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja djeluje kao prirodni regulator raspoloženja jer ima sposobnost da pomogne tijelu da proizvede neke hormone i uravnoteži ravnotežu hormona. Važna nuspojava triptofana je 5HTP, koji djeluje prvenstveno u mozgu i središnjem živčanom sustavu, a njegov zadatak je poboljšati raspoloženje. 5HTP također proizvodi jedno od glavnih hormonskih tijela koje nazivamo serotonin. To je kemikalija koja se oslobađa tijekom potrošnje hrane, kao što su ugljikohidrati, a također je dokazano da dodatak prehrani s triptofanom može kontrolirati apetit i olakšati održavanje težine. Serotonin djeluje prijenosom signala između živčanih stanica i promjenom funkcija mozga koji utječu na raspoloženje i spavanje.

 

Nedostaci i simptomi:

Najčešći uzrok nedostatka triptofana je izbjegavanje prehrane koja sadrži ovu važnu aminokiselinu. Može biti smanjen apetit, problemi s probavom, nesanica, depresija, anksioznost i nisko samopoštovanje.

 

Preporučen dnevni unos:

Preporučena dnevna doza ovisi o različitim čimbenicima, kao što su spol, dob, tjelesna težina i drugi. Preporuča se unos 3,5-6 mg triptofana dnevno. Najbolje je slijediti upute o preporučenoj dnevnoj dozi koja je navedena na pakiranju dodataka prehrani.

 

Strani učinci ili predoziranje:

Triptofan treba početi s malim dnevnim dozama, koji se zatim postupno povećavaju. U tom slučaju moramo promatrati pojavu simptoma kao što su mučnina, proljev, pospanost, vrtoglavica, glavobolja i suha usta. Trudnice, dojilje i osobe s bubrežnim ili jetrenim bolestima ne smiju uzimati dodatke s triptofanom.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Triptofan, uveden u tijelo konzumiranjem hrane koju sadrži, apsorbira se puno brže u našem tijelu. Istraživanja sugeriraju da prehrana igra važnu ulogu u sintezi dovoljnih količina serotonina i u kontroli našeg raspoloženja, spavanja i stresa.

 

Najviše triptofana sadrže:

  • Jaja,
  • alga spirulina,
  • perutnina (prije svega pureće meso),
  • ribe, bakalar i losos,
  • mliječni proizvodi, kao što su mlijeko, jogurt, skuta,
  • goveđe meso i janjetina,
  • žitarice, crvena riža, kvinoja i kukuruz,
  • zeleni grah i slanutak,
  • krompir,
  • banane.

 

Dali ste znali?

Triptofan ima prirodni učinak sedacije, što znači da nam to može pomoći kod problema nesanice i, posljedično, također utječe na bolje opće zdravlje i raspoloženje. Nedostatak sna može dovesti do raznih zdravstvenih problema, poput depresije, smanjenja motoričke koordinacije, smanjene koncentracije i pamćenja, bolova u mišićima, dobitaka na težini i drugih. Uzimanje dodataka koji sadrže triptofan može pomoći u poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.